Разходка до Балчик и Ботаническата градина

Карта на Ботаническата градина

Част от компанията пред входа на комплекса

Частица от красотата на Ботаническата градина

Малък Водопад

Водопадът от друг ъгъл и мостът на въздишките в дъното

Аязмото

Градината на Аллах - Ботаническа градина

Красиви цветни градини

Кактусова градина

Почивните дни около майските празници ни дадоха възможност да излезем извън прашното Русе и да потърсим красиви кътчета от българската природа, подходящи за разходка, снимки и малко релакс.

Малко задължения ни отведоха до Варна, а като остана и доста свободно време дойде и добрата идея да се отбием до Балчик и да видим Ботаническата градина и Двореца на Румънската кралица. Все пак от Варна пътят е само има няма 40 километра в посока към курортите Златни Пясъци и Албена. Стигнахме бързо, защото и трафика все още е нормален в тази зона, но през лятото вероятно ще е малко по-натоварено.

Небето ни подсказваше, че съвсем скоро може да завали, но това не ни спря. Паркирахме колата на платения паркинг до комплекса, платихме по 10 лв. вход на човек и влязохме… Да толкова е цената, но определено си заслужава.

Но стига вече празни приказки, а да покажем на какво се натъкна нашата компания. Всъщност в останалата част от статията, почти ще липсва текст и тя ще прерастне във фотопис, защото красотата на Ботаническата градина, трудно може да бъде описана с думи – просто се наслаждавайте на това, което нашият обектив е хванал.

Нашето пътешествие из това красиво кътче, започна с оглед на Картата, за да се ориентираме по-добре за забележителностите, които трябва да видим, а и за да не изпуснем нещо.

Започва истинско пътешествие из това красиво късче красива Българска земя, което е привлякло Румънската кралица през далечната 1924 г. и тя решава да създаде невероятна лятна резиденция за нея и кралското й семейство. На помощ са извикани архитекти-строители от Италия и Швейцария – мисията им е била да преобразят скритата между скалите и морето полянка, в лятното мечтание, което е тя сега. Разбира се всичко това трябвало да стане, като се запази естествената красота на района.

Резиденцията на Мария Румънска носела името "Тенха юва", което значи "Тихото гнездо".

Ние вървим и все повече въздишаме пред гледките, които се откриват пред нас. Скоро стигаме водопадчето и Моста на Въздишките, подобно на известния мост във Венеция.

Вървим по посока на морето. Навсякъде е красота. Няма кътче, което да не искаме да снимаме и да запомним.  Навред има поставени множество глинени кюпове върху каменни постаменти, с вместимост стотици литри. Говори се, че са били откупени от кралицата на Испанско Мароко. Някои от тях датират от още от Римско време.

Стигнахме до самият дворец, които е на метри от морския бряг. Много чудна постройка на около 3 етажа, с една кула, много приличаща на минаре на турска джамия. Но предвид странната вяра на Румънската аристократка, това не трябва да ни учудва.

След кратка обиколка из самата сграда и снимки на разни предмети от миналото продължихме пътя си из другите красиви кътчета на Ботаническата градина. А снимките от Двореца ще видите в отделна статия.

Минахме покрай Аязмото и пуснахме монета за късмет и изцеление. Следваше параклиса Успение Богородично, пред които си закупихме картички за спомен. Продължихме към цветните градини …

От тук пътят ни мина през едно място, с която обикновено се свързва Ботаническата градина – Кактусовата градина. В нея има над 250 вида кактуси, като някои от тях са изключително редки. Мен лично ме впечатлиха тези, с размери на тополи.

Малко преди да сме разгледали всичко и да сме се нарадвали на гледките, лошото време напомни за себе си и трябваше да приключваме с нашата разходка сред един от 100-те национални туристически обекта – Ботаническата градина в Балчик.

Тръгнахме си малко мокри, но доволни и се заканихме да дойдем отново през летния сезон.

текст и снимки: Пламен Петков

Линкове:
Разходка.ком
Във Вашата кошница има
0 ПРОДУКТА

НАПРАВИ ПОРЪЧКА

ВИЖ КОШНИЦАТА

Бюлетин
Име E-mail